Straatman Dok weer thuis.

DORDRECHT 24 juli 2019 – De restauratie van de Straatman scheepslift, ofwel het ‘schroevendok’, is klaar. Dat is veel eerder dan verwacht. Het fotogenieke rijksmonument keerde terug naar zijn vertrouwde plek in de Wolwevershaven. Daarmee heeft Dordrecht weer een bekend herkenningspunt teruggekregen.

Bezienswaardigherid in twee opzichten.

Het schroevendok is een bijzonder object en uniek in Nederland. Om die reden heeft het rijk het dok van straatman aangewezen als industrieel archeologisch monument. De gemeente Dordrecht heeft opdracht gegeven om het gehele dok weer in goede staat te brengen, in samenwerking met diverse Dordtse bedrijven is dat gebeurd.

Het schroevendok arriveerde op een ponton na een reis over water vanaf de Ribowa werf aan de Westergoot. Daar vond de restauratie grotendeels plaats. Zoals de scheepslift vertrok, zo keerde hij ook weer terug. Een spectaculaire gebeurtenis, die gadegeslagen werd door vele mensen vanaf de Roobrug op het kruispunt van het Vlak, de Kuipershaven en de Aardappelmarkt.

Schroevendok in de strop
Hijsen maar.
Het Schrioevendok zweeft naar zijn plek.
Tikkie naar links.
Precisiewerk
Uitgezet?

Nadat het ponton met het dok afgemeerd was, werden de stroppen van een drijvende bok bevestigd. Deze drijvende bok tilde het schroevendok op om het vervolgens op de oude ijzeren steunen te hijsen die ook een opknapbeurt hadden gekregen. De bevestiging met bouten was nog een hele opgave, omdat het schroevendok niet precies meer op de steunen leek te passen. Waarschijnlijk had de hitte van de zon voor enige centimeters uitzetting gezorgd. Ondanks dit probleempje is het gelukt het schroevendok terug op zijn plek te zetten. 

De beste stuurlui…

Op de kade aan de wal stonden veel beste stuurlieden, waarvan velen hun goede raadgevingen aan de werkers riepen. Welke uiteindelijk de oplossing bracht vertelt mijn verhaal niet. Het belangrijkste is dat het schroevendok weer op zijn oude vertrouwde plek staat. Want over één ding waren de toeschouwers het eens: “Wij hebben het dok wel gemist!”

Vast en zeker!
We zijn blij dat het schroevendok terug is.