Nieuwe Overdraagplaats Spieringsluis geopend.

Op vrijdagmiddag, 16 november 2018,zijn nieuwe overdraagsteigers, voor kano’s, officieel in gebruik genomen. Deze bevinden zich aan weerszijden van de Spieringsluis en zijn een belangrijke schakel in de Oost – West Biesbosch kanoroute, van Dordrecht naar Drimmelen vice versa.

In de eerste plaats waren de steigers bedoeld als aanlegsteiger voor de vlet van Rijkswaterstaat. Medegebruik door kanovaarders bleek gelukkig mogelijk. Chris Rozier heette de aanwezigen op vrijdagmiddag 16 november 2018 van harte welkom. Onder hen waren ook Marjan den Braven van het Parkschap en Theo Oudshoorn, de sluiswachter aanwezig.De steigers zijn in opdracht van Rijkswaterstaat aangelegd door VoordenDag Technische Service en Maropol Internationaal Werkendam.

Een unieke Win-win situatie.

De steiger heeft een dubbele functie, ten eerste is het een echte kano-voorziening, maar de steiger sluit ook aan op een eerdere wens van Rijkswaterstaat om een steiger te hebben voor hun vlet.

De steigers vormen een belangrijke en veilige schakel in de oost – west Biesbosch kanoroute, van Dordrecht naar Drimmelen en vice versa. De kanoërs zijn vanaf nu niet meer gebonden aan de bedieningstijden van de Spieringsluis. De steigers zijn immers het hele jaar door op elk moment van de dag beschikbaar en toegankelijk. De steigers zijn ook aangepast voor minder valide gebruikers.

Dat betekent niet dat Rijkswaterstaat elders in het land ook dergelijke voorzieningen zal creëren. Dat is niet hun verantwoordelijkheid. Dit is een unieke situatie voor een uniek natuurgebied.

Een lange aanloop.

Huub Bierens gaf als lid van de Biesbosch-kanobelangenwerkgroep de aanwezigen een beeld van de voorgeschiedenis. De kano-overdraagplaats heeft een flinke aanlooptijd gehad. De kanoërs en met name de kanovereniging Dajaks, hadden al lange tijd de wens om over deze overdraagplaats te beschikken. Deze wens hebben zij ook regelmatig geuit naar instanties, die daar hun toestemming aan moesten geven. Technici en kanovaarders gingen om de tafel zitten. Het ontwerp werd besproken met leden van deBiesbosch-kanobelangenwerkgroep. Dat zijn de Dordtse Kano- en Kajak Vereniging Dajaks, Kanovereniging De Biesboschbevers, Kanovereniging Breda en de Toeristische Kanobond Nederland. Uiteindelijk is het gelukt om deze belangrijke overdraagplaats gerealiseerd te krijgen. Vooral door de inspanning van Matthias Buijze van Rijkswaterstaat en door de inzet van Cees Hilhorst lidvan de Biesbosch-kanobelangenwerkgroep.

Aankomst zonder protesten.

De officiële en feestelijke opening werd verricht door een groepje kanoërs dat bij de steiger aan kwam varen. Piet Ouweneel (Dajaks) knipte met enige moeite het taaie lint door. Daarna werden de kano’s overgedragen naar de andere zijde van de Spieringssluis. Uiteraard werd er daar gezamenlijk getoast op dit mooie en unieke resultaat.

Voor Jou Uitgezocht