Hoe duur is natuur?

Wat zijn De Biesbosch, Het Weizigtpark, of het geveltuintje ons waard? Op donderdag 7 december werd daarover gesproken. De Bibliotheek AanZet en Schouwburg Kunstmin organiseerden de derde editie van Tegenlicht Meet Up Dordrecht. Het gesprek vond plaats aan de hand van de aflevering “Hoe duur is natuur?” van het programma VPRO Tegenlicht.

Het lijkt wel of er steeds meer natuur kwijtraken .De natuur verliest ruimte en lijkt minder waarde te hebben dan snelwegen, bedrijfsterreinen  en woningen. Voor ons natuurbehoud is wereldwijd jaarlijks 300 miljard dollar nodig, maar er komt per jaar slechts 51 miljard dollar beschikbaar. Er gaan stemmen op om het natuurbeheer bedrijfsmatig aan te pakken. Als we de natuur willen behouden moeten we er letterlijk waarde aan toekennen.

Op dit moment wordt door Universiteit Wageningen en het Centraal Bureau voor de Statistiek de waarde van de Nederlandse natuur tot op de vierkante meter in kaart gebracht. Hierbij wordt de monetaire waarde toegekend die de natuur voor de mens heeft, bijvoorbeeld via toerisme, recreatie of landbouw. De uitdaging: hoe we onszelf van aloude heersers over de natuur omscholen naar dienstbare beheerders die opkomen voor mens én natuur.

Ook in Dordrecht staan ontwikkelingen op stapel voor wegen, bedrijfsterreinen  en woningen. Bouwen we straks Dordtse Kil VII in de Biesbosch en de Elzen? Verstenen we groene gebieden in het bestaande stedelijk gebied of maken we groene vingers? Dordtenaren gingen in gesprek met een panel van relevante gasten: Gerard de Baaij, directeur Parkschap Nationaal Park De Biesbosch, William Nederpelt Stichting Platform Duurzaam Dordrecht en Jozef Keelarts Wageningen University. Moderator Chris van der Meulen leidde de gesprekken in goede banen.

Resultaat was vooral het besef dat wij als mens onderdeel van de natuur zijn. Schoon water, schone lucht en rust en ruimte lijken vanzelfsprekend, maar het zijn waardevolle producten en diensten van de natuur! Die boodschap moet vooral verder worden uitgedragen volgens de aanwezigen.  Daarmee kan direct worden begonnen. Een aantal deelnemers sprak af de komende dagen mensen in hun netwerk op de waarden van de natuur opmerkzaam te maken vanuit de nieuwe optiek.

Klik hier voor de uitzending.